Fanaposten 18.2. 22 Lokale roere sterk representert i roforbundets OL-satsing

Postet av Bergens Roklub den 10. Mar 2022

 Fanaposten hadde et flott oppslag 18. februar som vi gjengir her.

Norges Roforbund har tatt ut en rekke lokale roere til elite- og rekrutteringslandslaget. Roforbundets nye landslagssjef, Mark Emke, ønsker å bygge et større lag med tanke på de to neste olympiske periodene og har funnet plass til en rekke utøvere fra de lokale roklubbene.

I elitegruppen fortsetter Bergens Roklubs Kristoffer Brun og Maia Emilie Lund sammen med Erling Holst Øyasæter fra Os Roklubb. Mathias Føyner Wie, Bergens Roklub, rykker opp fra rekrutteringslandslaget etter gode resultater i 2021-sesongen både i U23-VM og U23-EM.  

Mathias Føyner Wie forteller at han er svært glad for å komme i elitegruppen. «Etter en lang periode med hospitering i elitegruppen, deltakelse i U23 EM og U23VM i fjor, så er det deilig å nå enda et mål på veien mot OL i 2024.» Føyner Wie skryter også av den nye landslagstreneren. Han forteller at landslagssjef Mark Emke på kort tid har løftet nivået på hele laget. «Gruppedynamikken, som uttaket representerer, kommer til å bidra til at flere av oss kommer til å kjempe om medaljer de neste årene. Vi er en stor gjeng som er klar for å legge ned mye arbeid. De neste årene kommer til å bli veldig spennende og utrolig lærerike.»

På rekruttlaget fortsetter Camilla Lundvang Kjeseth, Fana Roklubb, som deltok i U23-VM i fjor, og Erik Vaktskjold fra Os Roklubb. Nye på rekruttlaget er de unge, lovende førsteårsseniorene Einar Bjørvik og Aksel Wergeland fra Fana Roklubb. Bjørvik og Wergeland deltok i U19-VM og U19-EM hvor de tok henholdsvis femteplass og sølvmedalje.

Fana-trener gjennom mange år, Tore Odfjell, uttaler at klubben  er fornøyde med at utøverne får tilbud om en plass på rekrutteringslandslaget. «Aksel Wergeland og Einar Bjørvik hadde en stor junior-sesong i fjor med fire NM-gull, sølv i EM og 5. plass i VM. De har alle muligheter til å utvikle seg til eliteroere og ta det neste steget i løpet av få år.»

Camilla Kjeseth hadde fin utvikling og tok noen steg i fjor. «Vi tror Camilla kan ta ytterligere steg fremover i år og for alvor hevde seg. Camilla er et godt forbilde for de andre i klubben og har blant annet tatt på seg trener oppgaver for de yngre i klubben. Det er stas med tre roere på landslaget og spesielt mens de enda har base i Bergen og trener på Nordåsvannet. Det viser at det går an å bli god uten å måtte reise til Årungen med en gang.»  

Styreleder i Fana Roklubb, Magne Øvreås, sier også at det er svært gledelig at klubbarbeidet i begge ende av Nordåsvannet gir resultater. «Dette viser at man kan nå verdenstoppen med base her i Bergens-regionen». Han legger til at det er over 10 år siden Norge tok medalje i U-19 EM i roing, og at Bjørvik og Wergeland er noen av de største talentene som man har hatt norsk roing på svært lenge.

Rosjef i Bergens Roklub, Torstein Skage, er også svært glad for uttaket. Først og fremst for at Kristoffer Brun har funnet ny motivasjon etter den famøse velten 250 meter før mål i OL-finalen i fjor - og at han fortsetter karrieren sin. Videre er han meget fornøyd med at klubbens stortalent, Mathias Føyner Wie, rykker opp fra rekruttlaget etter en god fjorårssesong. Klubbens tredje landslagsroer, Maia Emilie Lund, er han også full av lovord om. «Mathias har tidligere uttalt til media at han håper å bli den neste OL-roeren fra Bergen. Jeg tror han får kamp fra Maia om dette. Hun er rå og satser knallhardt sammen med de andre i dobbelfireren om å kvalifisere seg til neste OL. Jeg tror de har gode sjanser til det!», sier rosjefen.

 

Motivasjon til yngre   

Rosjef Skage uttaler videre at deres landslagsroere er viktige støttespillere for Bergens Roklub.

«Dette er roere som har flyttet til Østlandet som del av satsingen sin. De er ikke lenger like ofte i klubbhuset, men de holder i høy grad kontakt med klubben gjennom å delta på arrangementer og som motivatorer for klubbens yngre utøvere.

Det er svært inspirerende for våre juniorroere å vite at det er mulig å nå langt om en vil. Forbildene har trent i de samme båtene og skiftet i de samme garderobene som dem – og de har klart å utvikle seg til å bli roere på høyt internasjonalt nivå.».

Men det er ikke bare rosjefen og de yngste juniorene utøvere som finner inspirasjon i landslagsutøverne. Også Føyner Wie som nå er i elitegruppen finner motivasjon i sine klubbkamerater. «Jeg synes det er utrolig stort at mitt forbilde og klubbkamerat, Kristoffer Brun, er blitt min daglige treningspartner!», avslutter Føyner Wie.


Kommentarer

Logg inn for å skrive en kommentar.